MTMD Dergi | Sayı: 3 | Temmuz-Ağustos-Eylül'2018
çeşidinden farklı coğrafyalarda yapılan şaraplar da yapılan bölgenin toprağı, havası, suyu ve kültüründen etkilenerek farklı aromalar ve lezzetler meydana getirmektedir. Şarap, dünya kültürünün en eski çağlardan beri bir parçasıdır. İster Eski Dünya olarak adlandırılan Avrupa’da, ister Yeni Dünya olarak adlandırılan Amerika kıtasında, ister de Ortadoğu Medeniyetleri’nde yapılmış olsun fark etmez. Mitolojide Antik Yunan ve Roma’da önemli bir figür olan tanrı Dionysos (Baküs) kutlamaların şarapla yapılmasını teşvik etmesi, şarabın Akdeniz havzasına ve yaşam tarzına kalıcı bir şekilde girmesine sebep olarak gösterilmektedir. Üzümden Şaraba Giden Yol Eski çağlardan günümüze yaşayan bir efsane olan şarap yapımı için herkesin izlediği yol hemen hemen aynı olmakla birlikte, yapım, dinlendirme ve saklama teknikleri ufak tefek farklılıklar göstermektedir. Bu yazıda bahsedeceklerimiz, bağ bozumu olarak adlandırılan üzümlerin toplanmasından başlayarak şaraba giden yolu anlatmakta olup genel bilgilendirme amacı taşıyor. Şarap konusundaki detayları bizden çok daha bilgili olanlar yazmaya devam edecek ve şarap yapımı dünya kültür mirası olarak kalacaktır. Kırmızı şarap ile beyaz şarap yapım süreci birbirinden farklıdır. Burada anlatacaklarımız kırmızı şarap ile ilgili olacak. 45 E-DERGİ • SAYI 3 içimizden biri
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy OTEzMQ==