MTMD Dergi | Sayı: 3 | Temmuz-Ağustos-Eylül'2018

sağlık 55 E-DERGİ • SAYI 3 Glisemik İndeks (Şeker Yükü) Glisemik indeks (Gİ) karbonhidratların kandaki glu- koz düzeylerine olan etkisini ölçme sistemine verilen addır. Kavram Toronto Üniversitesinde hangi besin- lerin diyabetliler için daha uygun olduğunu araştıran Dr. David J. Jenkins ve meslektaşlarının 1980-81 yıl- larındaki çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Karbon, oksijen ve hidrojen moleküllerinden olu- şan ve başta merkezi sinir sistemi olmak üzere in- san bedenine enerji sağlayan karbonhidratlar beyaz şeker örneğinde olduğu gibi basit, pata- tes örneğinde olduğu gibi kompleks karbonhid- ratlar olarak ikiye ayrılır. Çeşitli besinlerdeki kar- bonhidrat yapıları kan şekerini farklı derecelerde yükseltmektedir. Glisemik indeksi düşük besinler bireylerin daha uzun süre tok kalmalarını sağlarken bu oranın yüksek olduğu besinler kandaki insü- lin miktarını hızla yükseltmekte ve bunun sonu- cunda da kan şekerinin hızla düşmesine neden olmakta ve kişi besin almış olmasına karşın hızla acıkmaktadır. Bu, bir yandan ani yükselen kan şekerinin vücutta depolanmasının beraberinde getirdiği yağlanma yani kilo almaya, bir yandan da durumu dengelemek isteyen pankreasın aşırı ve dengesiz çalışmayla insülin üretmesine ve sonuçta kan şekerindeki bu ani değişikliklerin yıllar için- de genetik yatkınlığı olan kişilerde diyabetin ortaya çıkmasına, hipertansiyona, damar sertliğine yol açmaktadır. Şeker adı ne kadar sevimli görünürse görünsün vücudumuza yükü çok büyük. Bu yükten arınmak, kurtulmak yararınızadır. Peki bizim hissettiğimiz nedir diye soracak olursanız; çok şeker, pek şeker yediğimiz günler daha çok acıkmamız, tatlı yedik- ten sonra tekrar canımızın tatlı çekmesi, bir türlü doyamamamızdır derim. Yedikçe yedim, doymak bilmedim, yedim ama hala açım gibi cümlelerinizi glisemik indeksi yüksek besinlerin seçimi sonrası söylersiniz. İnsülin direnci olsun olmasın her kişide aynı etki görülür. Sağlıklı yaşamak adına glisemik indeksi düşük besinleri seçmek, vücudunuzdaki fazla yağ doku- larının yakılmasını sağlayacaktır. Diyabet, insülin direnci, hipertansiyon gibi riskler azalacaktır. Biz diyetisyenler beslenme planlarken glisemik in- deks düşüklüğü kriterlerine dikkat ederiz. O yüzden tam buğday ekmeği, bulgur, kuru baklagiller, kuru- yemiş listelerimizde mutlaka olur.  Göbek çevrenizde yağlanma olmasını istemiyorsa- nız glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmenizi tavsiye ederim. Sağlıkla ve fit kalın. Aykut Büyükekmekçi Kıvanç Diyetisyen Bir de düşük kalorili kek tarifim var!! Aşırıya kaçmadan sıcak kahvenizin yanına kalorisi düşük keki tercih edebilirsiniz. 1 ince dilim yediğiniz takdirde günlük listenizden 1 dilim ekmek ve 1 adet meyveyi çıkarmanız yeterli olacaktır. İşte havuçlu diyet kek tarifi. Afiyet olsun… Malzemeler: 2 havuç rendesi yarım çay bardağı yağsız süt yarım çay bardağı ince çekilmiş ceviz yarım çay bardağı ince çekilmiş fındık (un gibi olacak) 1 tatlı kaşığı toz tarçın 1 tatlı kaşığı şekersiz vanilin 1 yemek kaşığı kabartma tozu 1 yumurta 1 çay bardağı tam buğday ve kepekli un karışımı  1,5 yemek kaşığı toz tatlandırıcı (tavsiyem stevyadır) Nasıl Yapalım? Tatlandırıcı ve yumurtayı beyazlaşana kadar çırpın, yavaş yavaş sütü ekleyip çırpmaya devam edin. Daha sonra içine un, fındık, tarçın, kabartma tozu ve vanilini ekleyin, pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpın. Daha sonra ceviz ve rendelenmiş havucu ekleyin. Kek kalıbını çok az yağlayıp kek hamurunu dökün. 180 derece fırında 25 dakika pişirin. Afiyet olsun... Sekeri Yük Etmeyin!

RkJQdWJsaXNoZXIy OTEzMQ==