Page 35 - MTMD E-Dergi 23
P. 35

şeklinde salar. Mutfak davlumbazları, sıcak pişirme yüzeylerinden yükselen konvektif
                                                                             ısıyı ve pişirme atıklarını yakalamak ve egzoz etmek için tasarlanmıştır. Davlumbaz
                                                                             altındaki  pişirme  cihazlarından  gelen  radyasyon  ısısı  ve  ayrıca  mutfaktaki  diğer
                                                                             kaynaklardan gelen ısı (ışıklar, insanlar, bina kabuğundan ısı transferi, davlumbazların
                                                                             dışında kurulu diğer ekipmanlardan gelen ısı), mutfağa aktarılır ve mekâna yük olarak
                                                                             hesaplanır.  Bu  yük  hafife  alınırsa,  klima  sistemi  olması  gerekenden  daha  küçük
                                                                             olacaktır ve mahalde tasarım sıcaklığına ulaşmak için soğutma kapasitesinden yoksun
                                                                             olacak ve mutfak sıcak olacaktır.








































                                                                                                 Şekil 1- Bir mutfakta sıcaklık ve üretkenlik.

                                                                             Mutfakta  davlumbazlardan  dışarı  atılan  tüm  havanın  dış  havadan  temin  edilmesi
                                                                             gerekir. Klimalı bir mutfakta üç yedek hava kaynağı vardır:
                                                                                 1.  Klima sistemi tarafından sağlanan iklimlendirme havasının taze hava kısmı
                                                                                 2.  Bitişik yemek salonundan hava transferi
                                                                                 3.  Make-up havası (Davlumbaz beslemesi ilave hava)

                                                                             İlk  iki  kaynak  şartlandırılmış  havayı  (yazın  soğuk,  kışın  sıcak)  verir  ve  üçüncüsü
                                                                             genellikle mutfağa şartlandırılmamış hava verir.

                                                                             Soğutulması gereken dış hava miktarı, yazları 78°F’nin (26°C) üzerinde olan ABD’nin
                                                                             büyük bir bölümünde klima sisteminin soğutma kapasitesini etkileyen birincil faktördür.
                                                                             Klima  santralinin  (AHU)  soğutma  kapasitesi  ihtiyacı  ne  kadar  yüksekse,  işletme
                                                                             maliyetleri ve enerji tüketimi de o kadar yüksektir.  Bu nedenle,  mutfaktaki egzoz
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40