Page 35 - MTMD E-Dergi 23
P. 35
şeklinde salar. Mutfak davlumbazları, sıcak pişirme yüzeylerinden yükselen konvektif
ısıyı ve pişirme atıklarını yakalamak ve egzoz etmek için tasarlanmıştır. Davlumbaz
altındaki pişirme cihazlarından gelen radyasyon ısısı ve ayrıca mutfaktaki diğer
kaynaklardan gelen ısı (ışıklar, insanlar, bina kabuğundan ısı transferi, davlumbazların
dışında kurulu diğer ekipmanlardan gelen ısı), mutfağa aktarılır ve mekâna yük olarak
hesaplanır. Bu yük hafife alınırsa, klima sistemi olması gerekenden daha küçük
olacaktır ve mahalde tasarım sıcaklığına ulaşmak için soğutma kapasitesinden yoksun
olacak ve mutfak sıcak olacaktır.
Şekil 1- Bir mutfakta sıcaklık ve üretkenlik.
Mutfakta davlumbazlardan dışarı atılan tüm havanın dış havadan temin edilmesi
gerekir. Klimalı bir mutfakta üç yedek hava kaynağı vardır:
1. Klima sistemi tarafından sağlanan iklimlendirme havasının taze hava kısmı
2. Bitişik yemek salonundan hava transferi
3. Make-up havası (Davlumbaz beslemesi ilave hava)
İlk iki kaynak şartlandırılmış havayı (yazın soğuk, kışın sıcak) verir ve üçüncüsü
genellikle mutfağa şartlandırılmamış hava verir.
Soğutulması gereken dış hava miktarı, yazları 78°F’nin (26°C) üzerinde olan ABD’nin
büyük bir bölümünde klima sisteminin soğutma kapasitesini etkileyen birincil faktördür.
Klima santralinin (AHU) soğutma kapasitesi ihtiyacı ne kadar yüksekse, işletme
maliyetleri ve enerji tüketimi de o kadar yüksektir. Bu nedenle, mutfaktaki egzoz

