Page 40 - MTMD E-Dergi 23
P. 40

hava
          1.  Karıştırma difüzörlerinden gelen yüksek üfleme hızı, mutfakta istenmeyen
             hareketi ve çapraz hava akımları oluşturarak davlumbazlı pişirme cihazlarından
 Şekil-7 Make-up  Havası  ve  klima  havasının  tavandan  verilmesi,  difüzörler  tavan
             çıkan dumanın yakalanmasını ve kontrol altına alınmasını zorlaştırır.
 seviyesinde.
          2.  Mutfaktaki birden fazla ısı kaynağından yükselen tüm ısı, ortam içinde karıştırılır.
       Alternatif  bir  hava  dağıtım  sistemi;  "termal  deplasmanlı  havalandırma  (TDV)"  mutfak
 Geliştirilmiş Termal Konfor Sayesinde Verimlilik Kazanımı
       ortamı için daha uygundur. TDV sistemlerinde soğuk hava, doğrudan kullanılan bölgeye
       düşük hızda verilir (Şekil 8). TDV, karıştırma sisteminin yaptığı gibi, mahaldeki ısıyı ve
 Mutfakta  yüksek  sıcaklık,  çalışanlarda  termal  rahatsızlıklara  neden  olarak  verimlilik
       kirletici maddeleri karıştırmak yerine, bunları katmanlara ayırır ve işgal edilen bölgenin
 kaybına neden olur. Yukarıdaki örneklerde gösterildiği gibi, mutfakta sıcaklıkların konfor
       dışına,  mahallin  üst  kısmına  taşır.  Sonuç  olarak,  mahaldeki  hava  hızı  düşüktür ve
 seviyesinin 5,5°C ve üzerinde olması alışılmadık bir durum değildir. Bu kadar yüksek bir
       istenmeyen  çapraz  hava  akımları  olmaz,  bu  da  davlumbazların  pişirme  cihazlarından
 sıcaklık, %30'luk verimlilik kaybına neden olabilir (Wyon 1996). 2003 Restoran Endüstrisi
       çıkan  dumanları  yakalamasını  ve  tutmasını  kolaylaştırır.  Aslında,  bir  karışım  havası
 Faaliyet Raporu'na göre, ortalama bir tam hizmet restoranı, satışlarının %33'ünü maaş,
       dağıtım sistemi TDV ile değiştirildiğinde davlumbaz egzoz hava debisi %12,5 (VDI 2052
 ücret ve yan haklara harcamaktadır ve satışlarının sadece %4'ü kadar vergi öncesi karı
       1999) oranında azaltılabilir.
 vardır.  Maaş,  ücret  ve  yan  hakların  %50'sini  mutfak  çalışanlarının  oluşturduğunu
 varsayalım. Bir mutfaktaki sıcaklığın rahat bir seviyeye düşürülmesi, mutfak personelinin
 üretkenliğinde %30'luk bir artışla sonuçlanacaktır - aynı işi yapmak için daha az çalışan
 gerekecektir. Bu, işçilik maliyetlerini satışların %28'ine düşürecek ve vergi öncesi gelir iki
 kattan fazla artarak satışların %9'una ulaşacak.


 DEPLASMANLI HAVALANDIRMA (TDV)

 MUTFAĞI SOĞUTMANIN DAHA ETKİLİ YOLU

 Geleneksel  mutfakların  çoğu,  alanı  soğutmak  için  karıştırmalı  havalandırma  kullanır
 (Şekil 7). Karışımlı havalandırma sistemlerinde, soğuk şartlandırılmış hava tipik olarak
 tavan  difüzörleri  aracılığıyla  yüksek  üfleme  hızında  sağlanır.  Bu  yüksek hız,  besleme
 havasının  oda  havasıyla  verimli  bir  şekilde karıştırılması  için  yüksek  momentumlu  bir
 hava jeti oluşturmak için gereklidir. Bu hava dağıtım sistemi, iki nedenden dolayı ticari bir
 mutfak için en uygun sistem olmayabilir:




       Şekil 8 Duvarlara monte edilen deplasmanlı difüzörler yoluyla hava sağlayan termal
       deplasmanlı havalandırma.

       TDV ile beraber mühendislik hesabı yapılmış, geometrisi doğru bir davlumbaz kullanmak
       egzoz ve besleme havası miktarını daha fazla azaltacaktır. Özellikle de akıllı davlumbaz
       sistemi  kullanmak  havalandırma  sisteminde  %50  enerji  verimliliği  sağlayacaktır.  Akıllı
       davlumbaz  sistemi  ile  sisteminizi  talep  noktasında  çalıştırabilir  ve  gerekmeyen
       durumlarda fan gücünü ve iklimlendirme sistemini % 85 – 90 düşürebilirsiniz.


       CFD SİMÜLASYON SONUÇLARI
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45