Page 41 - MTMD E-Dergi 23
P. 41
Şekil 9 (A) karıştırma havalandırmalı ve (B) deplasmanlı Havalandırmalı
ticari bir mutfaktaki sıcaklık.
İki CFD vakasının sonuçları, mutfağın kullanıldığı bölgedeki sıcaklıkta çarpıcı bir fark
olduğunu gösteriyor. Şekil 9, karıştırma ve yer değiştirme sistemi için mutfakta gazla
çalışan az yakıtlı bir piliç önündeki sıcaklık dilimini göstermektedir. Deplasmanlı
havalandırma sisteminde özellikle mutfağın alt kısmındaki mekan sıcaklığının, karışım
havalandırma sistemine göre çok daha soğuk olduğu gözlemlenebilir.
Odanın çeşitli yüksekliklerinde yer değiştirmeli ve karıştırmalı havalandırma sistemleri
arasındaki sıcaklık farkının daha doğru bir karşılaştırması Şekil 10'da gösterilmektedir.
70 inç (1,8 m) kafa yüksekliğinde yer değiştirme sisteminin sıcaklığının şu şekilde olduğu
gözlemlenebilir: 85°F (29,4°C) ve karışım havalandırma sistemi 98°F (36,7°C) sıcaklığa
sahiptir. Bu sonuç, deplasmanlı havalandırmanın mutfak alanındaki konfor üzerinde
olumlu bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedir.
Kullanıcı konforunun yanı sıra, deplasmanlı havalandırma sistemini kullanmanın ek bir
faydası da mutfak ortamındaki türbülansın azaltılması nedeniyle mutfak davlumbazlarının
verimliliğini artırabilmesidir. Şekil 11, karıştırma ve deplasmanlı havalandırma
sistemleriyle birlikte difüzörlerden gelen hava akışlarının bir görünümünü sunmaktadır.

